Pasziánsz

A népszerű pasziánsz kártyás játékokat gyűjtő blog oldal. A játék lényege, hogy emelkedő sorrendben kell visszahelyezni a pakliba az egyes kártyalapokat. A játékot rendszerint francia kártyával játsszák, de vannak ettől eltérő pl. számos lapok is.
A pasziánsz szót egy db "SZ" betűvel kell írni

HTML

isite toplista

Pasziánsz

2011.03.28. 05:04 pasziansz

Ha szereted a pasziánsz és nem pedig a "passziánsz" játékokat akkor itt a helyed, ugyanis ez a blog most neked a legjobb pasziánsz játékokat fogja összegyűjteni egy helyen. Ha szeretsz kártyázni, szereted a kártyás játékokat nézz vissza ide minden nap, hiszen jobbnál jobb ingyenes online pasziánsz játékok várnak itt Rád.

Játékszabály: A játék kezdetekor hét kártyakupac van az asztalon, színével felfele fordítva. A többi lap színével lefelé fordítva a pakliban található, csak a legfelső van felfordítva. A játékosnak a hét kupac összes lapját át kell helyeznie 4 színsorba. Ha sikerül, kész a pasziánsz. A játéknak vége, ha mind az 52 lapot a négy színsorba raktuk, vagy ha a játékos szerint nem lehet tovább játszani, és ezért befejezi a játékot.
Mindig csak a legfelső lapot tudja kirakni. A pakli összes lapját többször is fel-felfordíthatjuk, de ez pontlevonással jár.A szabályok:
- Mindkét játékos ugyanabból a kiinduló helyzetből indul, és fordulónként ugyanazokat a lapokat kapja.
- A fordulókat egymás után is játszhatják.
- A saját játszma befejezése után a játékos megnézheti, ahogy az ellenfél játszik, elhagyhatja az asztalt, vagy új játszmába kezdhet.
- Más játékosokat közvetlenül meghívhatunk, de magánasztalokra nincs lehetőség.

A lapokat a következő kritériumok alapján kell a kupacokban kirakni:
- Csökkenő számsorrendbe rakjuk őket (pl. 9-est a 10-esre)
- Váltakozó színek szerint, feketére pirosat (pl. káró 9-est pikk 10-esre, erre treff vagy pikk 8-ast stb.)
- Az ász egyesnek számít, tehát a király a legmagasabb kártya.

A számsorokból aztán a kívánt színsorba helyezzük át a lapokat, az ásszal kezdünk, és színek szerint külön-külön kerülnek a pikk, a káró, a treff és a kőr lapok. Azokat a lapokat is egyenként fel kell fordítani, és ki kell rakni. Mindig a legfelsővel kell kezdeni, és csak aztán lehet helyükre rakni az alatta fekvő lapokat. A pakli kártyáit akárhányszor felfordíthatjuk, de minden megismételt körért pontlevonás jár.

Pontozás
- Öt pontot kap a játékos, ha a pakliból az asztalra helyez át egy lapot.
- Ha a lapot a pakliból azonnal egy színsorba tudja tenni, 10 pontot kap.
- Egy lefordított lap felfordításáért 10 pontot kap.
- Ha az egész paklit fel kell fordítania, 15 pontot levonnak tőle.
- Ha a színsorból vissza kell tennie egy lapot az asztalra, ezért 5 pont levonás jár.
- Plusz 50 pontot kap a játékos, ha sikerül neki az összes lapot leszedni a játékmezőről.

Szólj hozzá!

Címkék: kártya játékok kártyás pasziánsz solitaire pasziánsz játékok

A bejegyzés trackback címe:

https://pasziansz.blog.hu/api/trackback/id/tr102777513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.